Blok

Certifikat WEEELABEX z oznako odličnosti za odpadno električno in elektronsko opremo

Elektronika trenutno drži naslov najhitreje rastočega toka odpadkov in medtem ko se količine povečujejo, se povečujejo tudi izzivi pri zagotavljanju učinkovitega upravljanja naprav ob koncu življenjske dobe po vsem svetu. Evropska skupnost je te ovire prepoznala, ko je ustvarila certifikat WEEELABEX z oznako odličnosti za odpadno električno in elektronsko opremo. Ta standard je sestavni del evropskega okoljskega programa in pomaga evropskim državam pri upravljanju e-odpadkov.

Poslovanje podjetja BLOK d.o.o. je videlo ogromno vrednost v standardu in si prizadevalo postati prva slovenska organizacija, ki bo prejela certifikat WEELABEX za odgovorno mehansko obdelavo odpadne električne in elektronske opreme (OEEO). “Ponosni smo, da smo prva slovenska organizacija, ki je prejela to oznako. Certifikat pooseblja prakse, ki se jih že držimo v našem centru, in veseli smo, da Slovenija zavzema proaktivno stališče do odgovorne obdelave OEEO” je dejala Lina Jerina Repanšek, vodja oddelka za elektroniko.

WEEELABEX postavlja standarde in natančno spremlja obdelavo in odstranjevanje OEEO. Prav tako revidira prodajna mesta za sekundarne surovine na koncu procesa in se močno osredotoča na  doseganje visokih ciljev pri reciklaži OEEO, zdravja in varnosti okolja. Notranji protokoli podjetja BLOK d.o.o. so bili usklajeni z modelom WEELABEX, in tako smo prvi in edini pridobitelji WEEELABEX certifikat v Sloveniji za mehansko predelavo elektronike v Sloveniji.

 


Željka Borić

Strokovna sodelavka